Anul acesta Adobe a starnit o mare controversa cu privire pe politica de preturi cand s-a descoperit ca e mai avantajos pentru cineva din Australia sa calatoreasca in US si sa isi cumpere de acolo suita Creative.

Ca urmare a acestor discutii, Adobe s-a hotarat sa renunte la Creative Suite ca pachet si sa ofere in loc versiuni actualizate ale aplicatiilor din suita pe baza de abonare. Din Iunie, cele mai noi versiuni de Photoshop, Indesign, Illustrator, Dreamweaver, Premiere Pro vor fi oferite doar prin intermediul Creative Cloud pentru o taxa lunara.

Adobe-Creative-Suite-6

In ceea ce priveste preturile, acestea vor porni de la 19.99$/luna pentru o aplicatie si vor ajunge la 74,99$/luna pentru toate aplicatiile sau la 49.99$ pentru un an de zile. Oricine a achizitionat suita Creative de la versiunea 3 in sus vor avea dreptul la un discount de 40% pentru o subscriptie valabila 1 an.

Pentru cineva care se bazeaza foarte mult pe colectia de aplicatii de la Adobe, aceste noi preturi sunt echivalentul unor costuri foarte mari lunare sau anuale. In trecut, cei care achizitionau pachetul Creative Suite puteau sa il foloseasca cat doreau inainte sa opteze pentru o actualizare. Acum aceasta optiune dispare. Va trebui sa platesti in fiecare luna pentru a putea folosi aplicatiile de la Adobe.

Aceasta miscare a Adobe vine ca urmare a agravarii fenomenului pirateriei din care se pierdeau foarte multi bani. Odata cu aceasta noua metoda se vor reduce posibilitatile de fraudare prin necesitatea unui cont activ si a unei taxe periodice pentru folosirea programelor, dar se si asigura niste venituri constante pe baza de abonamente.