Szilard Erwin Szogyenyi

De cand te ocupi de Mobilissimo.ro?

De Mobilissimo.ro ma ocup din 2006, deci au trecut cinci ani de la publicarea site-ului pe internet.

Cum a crescut site-ul. Sau cat de greu a fost sa il faci cunoscut?

Am avut norocul ca la acea data să fie doar un site mai serios pe aceasta nisa, deci as minti daca as spune ca a fost foarte greu la inceput. Am avut si avantajul experientei anterioare cu anunturi-auto.ro, dar si al altor site-uri pe care le detin, cu ajutorul carora am reusit sa promovez mobilissimo.ro indeajuns de bine incat sa devina cunoscut intr-un timp relativ scurt.

Crezi ca exista diferente intre consumatorii din anul 2000 si cei din 2010. Sunt mai educati?

Exista o diferenta enorma din mai multe puncte de vedere! In primul rand evolutia tehnologiei i-a determinat sa fie mult mai critici la adresa specificaţiilor tehnice si software ale terminalelor. In al doilea rand, acum au infinit mai multe optiuni in ceea ce priveste oferta de branduri si modele de telefoane, iar în al treilea rând, in ciuda faptului ca ne balacim intr-o asa numita criza financiara, cheltuirea a 500 de euro pe un terminal nu mai mira pe nimeni.

De ce probleme te lovesti in activitatea site-ului?

Problemele sunt unele obisnuite, ele tin de administrare. In trecut m-am confruntat cu probleme de hosting (server uptime), pana am trecut pe Hostgator, de care sunt foarte multumit. Apoi sunt si bine-cunoscutele comentarii “relevante”, care desi nu sunt prea multe, sunt deranjante. In rest, ma bucur de sprijinul pe care mi-l acorda fiul meu, care de anul trecut s-a implicat serios in treburile administrative.

Care este relatia mobilissimo cu reprezentantele producatorilor de mobile in Romania?

Una normala as zice. Ei doresc promovarea produselor, iar noi sa le prezentam. Deci interesele noastre sunt aproximativ aceleasi.

Cum primesc aceste reprezentante review-urile negative?

Nu stiu! Chiar nu am fost “mustrati” de nicio firma de PR cu care colaboram, desi uneori ne-am fi asteptat, sincer vorbind. Probabil există un codex de relatii cu partenerii, care nu le permite sa intre in conflict cu acestia pe tema produsului pe care-l promoveaza.

Se practica recompense materiale pentru review-uri bune?

Daca nu segmentez intrebarea si raspund exact la ce se refera, atunci trebuie sa spun ca nu m-am intalnit cu situatii in care sa mi se fi cerut sa scriu de bine despre un produs, daca doresc sa fiu recompensat material pentru recenzie. Se practica insa si in Romania, ca si in strainatate (vedeti acele “giveaway” -uri ale marilor blog-uri de tehnologie) trimiterea device-ului in teste, cu nota ca acesta se poate pastra dupa publicarea recenziei.

Trebuie sa recunosc ca, deşi cred ca ar fi normal sa se intample astfel, marii producatori nu ne-au lasat niciodata telefoane pentru a face, de exemplu, concursuri pe site, in care cititorii fideli sa poata castiga terminalul testat. Ne pregatim insa sa facem un astfel de concurs cu telefoane Allview, care e (probabil) singura firma din Romania ce lasa telefoanele testate spre pastrare, deşi daca aţi urmarit recenziile noastre despre aceste terminale, de multe ori am fost chiar acizi la adresa acestora. Mentionez ca niciodata nu ne-au cerut favoruri, lucru de apreciat! Eu zic ca o recenzie corecta nu poate decat sa ajute producatorul.

Ai observat schimbari sau imbunatatiri ale modelelor de telefoane in urma recenziilor aparute pe mobilissimo.ro?

Probabil exista un feedback via firma de PR catre producator si pot doar spera ca recenziile, atat ale Mobilissimo.ro, cat si ale altor site-uri si blog-uri de specialitate, sa contribuie la imbunatatirea urmatorului produs ce va fi lansat pe piata.

Spune-mi cum a ajuns materialul cu Samsung Galaxy Tab sa fie citat de gizmodo.com?

In afara de Mobilissimo.ro am si doua site-uri scrise in limba engleza: GSMDome.com si Tablet-News.com. Spre deosebire de Romania, unde exista o incruntare in ceea ce priveste citarea unui site in cazul in care acesta merita si este producator de stiri, cele scrise în limba engleza, sunt citite si citate de altele, indiferent ca ele se numesc Gizmodo, Slashgear, GSMDome sau Tablet News. Astfel am promovat acel articol de pe Mobilissimo, prin cele doua site-uri amintite anterior, iar materialul a fost rapid preluat de blog-urile internationale, care au citat ca si sursa ori Tablet-News.com ori Mobilissimo.ro.

Ai corespondat in vreun fel cu ei?

Cu Gizmodo nu, ei au preluat articolul si au citat sursa corect inca de la inceput, insa in cazul altora, printre care Intomobile.com, am contactat redactorul articolului si i-am cerut sa citeze corect sursa, care lucru s-a si intamplat ulterior.

La nivel de trafic, mentiunea din pe site-ul gizmodo a avut vreun impact asupra site-ului tau?

Pe termen scurt, imediat dupa publicarea acelui articol de catre Gizmodo si alte zeci de site-uri importante care ne-au citat, nu am observat o crestere semnificativa. Insa traficul Mobilissimo.ro a crescut constant de la jumătatea anului trecut. Posibil si datorita acestor backlink-uri primite de pe urma articolului respectiv.

La ce nivel de trafic a ajuns mobilissimo.ro azi?

Luna decembrie a fost cea mai buna din istoria de cinci ani a site-ului, 231.402 vizitatori unici au rasfoit paginile mobilissimo.ro, conform trafic.ro. Le multumesc si pe acesta cale interesului acordat! De asemenea multumesc redactorilor Mobilissimo.ro pentru munca depusa. Fara ei n-am conta!

Cum vezi disputa asta dintre detinatorii de Android si cei de iOS?

Una haioasa! 🙂 Mai ales pe Twitter, unde am inceput sa ne cunoastem intr-atat de bine, incat sa glumim unul pe seama celuilalt, fara sa o luam insa foarte in serios. Eu zic ca e bine ca există, ba chiar ar fi plictisitor daca in lipsa altor subiecte, nu am putea sa ne impungem finut uneori. 🙂

De ce crezi ca Android poarta mirajul asta de “libertate”? Pentru ca si aici sunt multe limitari si probleme.

Probabil pentru ca exista acele ROM-uri customizate, care in cazul iOS lipsesc cu desavarsire. Android fiind o platformă deschisa, oricine are acces la codul sursa si poate sa exporte o versiune proprie de Android. Unele din cele mai cunoscute fiind ROM-urile MIUI si CyanogenMod, ba chiar pe acesta din urma, il am instalat pe propriul telefon.

Ce crezi ca ii lipseste iPhone-ului azi ca sa fie terminalul fara cusur.

In opinia mea, cea mai mare “deficienta” a lui iPhone, e tocmai ca se doreste a fi un terminal fara cusur si foarte simplu. Prea simplu! O mai mare libertate in cazul interfetei de utilizator si nu numai, cred ca i-ar aduce noi discipoli.

Daca ai avea ocazia sa stai la masa cu CEO de la cele mai mari companii de profil si nu ai avea voie sa le pui decat o intrebare care ar fi aceea?

In acest domeniu, intotdeauna cel mai interesant telefon e cel care inca n-a fost anuntat sau lansat, deci e logic ca intrebarea ar fi legata de acest subiect.

Fiul tau iti calca pe urme ca si pasiuni?

Da, si sunt mandru de acest lucru! I-am injectat acest virus inca de mic, si-l poarta bucuros. Desi are doar 15 ani, ma ajuta in administrarea site-ului, unul din principalele lui activitati fiind postarea articolelor scrise de redactorii Mobilissimo.ro.

Cum reusesti sa imparti timpul intre familie si mobilissimo.ro?

De obicei weekend-urile le petrecem in familie cu prietenii, vizionand filme, gatind si distrandu-ne impreuna. In timpul saptamanii, doar sotia are de suferit intrucat fiul meu si eu personal avem acelasi hobby, deci discutam probleme legate de mobilissimo.ro si telefoane mobile.

Ai primit oferte de cumparare pentru mobilissimo.ro? Stiu ca se fac bani frumosi din site-uri consacrate!

Da, am primit oferte, insa Mobilissimo.ro nu este de vanzare, “e al urmasilor urmasilor nostri”, cum s-ar zice! 🙂