Cand vine vorba de lansari sau de promovari de device-uri noi, toti producatorii de telefoane “destepte” se lauda cu ecranele lor.

Nu mai tarziu de acum cateva zile, Tim Cook lauda in continuare display-ul de pe iPhone 5 ca fiind cel mai bun din lume. Din lumea Apple poate, pentru ca Samsung se lauda cu primul display din lume de 5″ cu o rezolutie 1080p.

Display-ul unui smartphone este principala poarta de interactionare a utilizatorului cu sistemul de operare. Se stie ca ecranele de dimensiuni mari consuma pe masura. Poate din acest motiv le este frica celor de la Apple sa mareasca display-ul de pe iPhone, dincolo de declaratiile oficiale cum ca studiile lor le spun ca este cel mai potrivit ecran.

Noul Galaxy S4 are un display superb. L-am vazut la lansare si nu am ce sa ii reprosez. Problema se pune daca stim cat consuma aceste ecrane.

Samsung_Galaxy_S4_Super_AMOLED_display

Display-urile LCD, cum sunt cele de la iPhone sau HTC ONE, utilizeaza o iluminare denumita “backlit LED”. Ecranele OLED nu mai folosesc aceiasi tehnologie de vreme ce chiar LED-urile insele furnizeaza aceasta iluminare a ecranului. Dar aceasta iluminare prin LED-uri necesita multa energie daca se trece dincolo de 50% luminozitate a ecranului.

Punand in comparatie ecranele celor 2 telefoane, Galaxy S4 si iPhone 5, trebuie specificat ca S4 consuma 1,5 watti cand este la 100% luminozitate, pe cand iPhone 5 are nevoie de doar 0.74 watti.

Screen Shot 2013-04-28 at 8.32.40 AM

Tipul display-ului nu e singurul aspect care pune la incercare bateria. Este o diferenta seminificativa si cand vorbim de afisarea imaginilor pe un ecran.

Display-ul unui iPhone 5 are o rezolutie de 1136×640 la 326 ppi iar Galaxy S4 vine cu 1920×1080 la 441 ppi. Niste cifre impresionante pentru un device de buzunar, dar aceste rezolutii necesita un efort in plus din partea procesoarelor pentru a randa imaginile. Efort ce consuma baterie. La iPhone 5 consumul este din nou mai mic datorita unei rezolutii mai mici.

In schimb, Samsung a compensat aceasta imbunatatire a display-ului cu o baterie mai mare (2600 mAh) fata de cei 1440 mAh de pe iPhone. In ciuda diferentei de capacitate a bateriilor se spune ca Galaxy S4 o duce cam la fel de bine ca un iPhone 5 in privinta autonomiei acumulatorului. Asta cu conditia sa nu sariti calul cu luminozitatea display-ului nici intr-un caz nici in altul.

Din propria experienta, eu va sugerez sa va pastrati luminozitatea ecranului pe modul manual, la putin peste 50%. Este suficient pentru majoritatea locatiilor in care va veti afla.

Se mai poate vorbi si despre cata baterie mananca un sistem de operare. Se stie ca Android, chiar si in versiunea 4.x, nu este un campion la gestionarea resurselor care incarca inutil OS-ul. In schimb, iOS este un sistem care este croit pe hardware-ul telefonului… sau invers.

Dar asta e alta discutie…

sursa: Geek.com