Cand vrei sa iti cumperi un device nou, te gandesti si la bani. De obicei, smartphone-urile mai ieftine sunt cele cu capacitate de stocare de 16GB.

Cu toate ca sunt promovate ca avand 16 Gb, 32 Gb sau 64 Gb, device-urile vin cu spatiu disponibil pentru utilizator mai mic. Asta pentru ca sistemul de operare si alte aplicatii pre-instalate isi au locul lor pe acelasi spatiu.

Am mai scris despre acest fenomen referitor la iPhone. Mi se pare o pacaleala de marketing pe care vad ca nimeni nu o sanctioneaza. In mod normal, daca promovezi un device cu o capacitate de stocare specificata, acea capacitate trebuie sa fie disponibila in totalitate pentru utilizator.

Modelul Galaxy S4 de 16Gb vine cu doar 8.82 Gb disponibili pentru utilizator. Restul este ocupat de OS si de alte aplicatii.

Dupa cum spuneam, nu e nimic nou doar ca se omite sa se specifice aceste lucruri. Dau bani pe 16GB capacitate de stocare, nu pe 8,82.

Este adevarat ca am posibilitatea extinderii memoriei printr-un card MicroSD. Stiu ei de ce!

Galaxy S4

Galaxy S4 nu este singurul exemplu. HTC One arata o lista cu 7,14 Gb conumati de categorie ambigua denumita “Other”, dar macar telefonul precizeaza capacitatea de stocarea de 32gb.

Daca alegi sa iti cumperi un device de la 32Gb in sus atunci astfel de probleme nu te mai afecteaza direct. Desi principiul ramane acelasi.

via: Geek.com