Cea mai interesanta descoperire a ultimilor ani este, de buna seama, geamul dezvoltat de Corning, denumit Gorilla. Acest tip de sticla a fost implementat din ce in ce mai mult pe piata produselor IT, in special a telefoanelor mobile.

S-a zvonit la un moment dat ca geamul Gorilla ar fi fost descoperit si dezvoltat inca din anii 1960, dar asta nu este decat un mit rezultat dintr-o neintelegere a evenimentelor. Este adevarat ca firma Corning a experimentat niste procese chimice de intarire a geamului, ca o parte dintr-un proiect denumit “Project Muscle”. In 1961, Corning a dezvoltat o compozitie de geam promovata sub brandul Chemcor, care consta intr-un geam cu proprietati durabile si care s-a integrat in domeniul oftalmologic, in industria de aviatie si cea farmaceutica.

Cu toate astea geamul Gorilla, dezvoltat incepand cu anul 2006 de Corning, este un produs diferit, cu proprietati superioare si cu o rezistenta remarcabila.

“Corning Gorilla Glass” este rezistent la zgarieturi, loviri si torsiuni. Ce il face asa de rezistent? Insusi procesul de productie care este unul foarte elaborat. Compozitia unica a geamului Gorilla este realizata printr-un schimb de ioni care creeaza un fel de armura.

Schimbul de ioni este un proces chimic de intarire in timpul caruia ioni mari sunt “compactati” in suprafata geamului. Sticla este scufundata intr-o baie fierbinte cu sare topita, la o temperatura de 400 de grade. Ionii mici de sodiu se elibereaza din sticla, fiind inlocuiti de ioni mari de Potasiu din baia de sare. Acesti ioni mari ocupa mai mult spatiu si sunt compactati impreuna atunci ca geamul se raceste. Acest proces permite ionilor de potasiu sa patrunda adanc in compozitia geamului conferindu-i o rezistenta adanca la stres.

Se spune ca geamul Gorilla ar fi cel mai rezistent de pe piata la ora actuala, de aceea el a fost dorit de peste 30 de branduri mari. In prezent peste 200 de device-uri se pot lauda cu acest tip de suprafata de sticla. Lista de mai jos cuprinde nume mari de producatori de telefoane mobile care au ales sa implementeze Gorilla Glass:

Acer: Aspire 5943G, Aspire 8943G, ICONIA TAB A500, ICONIA TAB W500, ICONIA Touchbook

Asus: Eee Pad Transformer, Eee Slate EP121

Dell: Streak 5, Streak 7 Tablet, Venue, Venue Pro

HTC: 7 Mozart, 7 Surround T8788, Aria, ChaCha, Desire, Desire HD, Desire S, Desire Z, Dopod A6388, Dopod T8388, Dragon, Droid ERIS, Droid Incredible, EVO 4G, EVO Shift 4G, G1, G2, HD2, HD7, HD mini, Hero, Incredible S, Inspire 4G, Legend, myTouch 3G, myTouch 3G Slide, myTouch 4G, T9199, Thunder Bolt, Tianxi T9188, Salsa, Trophy, Wildfire, Wildfire S

Lenovo: ThinkPad X1 Laptop, ThinkPad X220 Tablet (available as an option)

LG: Ally, Arena, Arena TV, Crystal, LG Mini, Maxx, New Chocolate, Ophone, Optimus 2X, Optimus 7, Optimus Mach, Optimus Q, Optimus Z, Viewty Smart, X300

Motorola: ATRIX 4G, BACKFLIP, BRAVO, CHARM, CLIQ, CLIQ 2, CLIQ XT, DEFY, DEVOUR, DEXT, DROID, DROID 2, DROID 2 GLOBAL, DROID PRO, DROID X, DROID X2, FLIPOUT, MOTOROLA i1, MOTOROLA MILESTONE, TITANIUM, XOOM, XPRT

Motion Computing: F5v, C5v, J3500, CL900

NEC: docomo PRIME series N-02B, MEDIAS N-04C

Nokia: Astound (T-Mobile US), C6, C7, E6, E7, N8, X6, X7

Samsung: Behold II, Captivate, Continuum, Corby S3650, Corby W900, Epic 4G, Fascinate, Flight II, Focus, Galaxy A, Galaxy Ace, Galaxy S, GALAXY S II, Galaxy S 4G, Galaxy Tab, Lindy, Mesmerize, Monte, Monte Preston, Omnia HD, S8500 WAVE, Showcase, Trance, Transform, Ultra TOUCH S8300, Vibrant, Wave II

SK Telesys: Rain Phone, Reaction Phone, W Phone

Sony: BRAVIA models KDL – HX820, KDL – NX720, XBR – HX929

Este bine de stiut ca in prezent exista doua tipuri de produse Gorilla: Geamul Gorilla si Substraturi de Geam pentru LCD-uri (Eagle XG). Ele deservesc scopuri diferite. Geamul Gorilla este o suprafata protectoare pentru exteriorul device-urilor, in timp ce Eagle XG este un substrat de geam folosit in compozitia display-urilor cu cristale lichide. Sunt multe device-uri electronice care utilizeaza concomitent cele 2 componente. Ambele tipuri de geam folosesc acelasi procedeu de productie dar compozitia chimica este diferita.

Geamul Gorilla se poate sparge totusi. Rezistenta sa este marita dar nu devine imun in totailtate la socuri sau compresii extreme.