Ieri seara am fost prezent la lansarea Galaxy S4 in Romania. Am vazut un device solid, bine construit, gata de bataie cu eternul rival iPhone.

Tot ieri am auzit ca Apple a pierdut la bursa, dintr-un pocnet de degete, 5,42% (23$/a) din valoarea actiunilor, ajungand sa treaca la un moment dat sub cota 400$/actiune. Pentru prima data din 2011. Aceasta cadere este echivalenta cu pierderea a 21,8 miliarde de dolari din valoarea companiei.

appleactiuni

La bursa, fluctuatiile linistite se masoara in 0,x procente. Orice crestere brusca devine suspecta, la fel cum o prabusire cu procente intregi trage un semnal de alarma. Si cum bursa reactioneaza ca un efect de domino, Apple mai poate suferi pierderi in viitorul apropiat.

In momentul de fata, iPhone 5S nu mai trebuie sa fie o optiune pentru un viitor device. La fel cum nici mentinerea actualului iOS, doar cosmetizat, nu mai trebuie sa fie o varianta.

Acum exista HTC One, Galaxy S4 si mai pot aparea device-uri noi si performante. Nu mai este timp si loc de cosmetizari.

Foxconn a anuntat cele mai scazute venituri din ultimii 13 ani, rezultate puse pe seama vanzarilor in descrestere ale iPhone sau iPad.

Tim Cook trebuie sa aiba multe nopti albe. Pe un umar ii stau actionarii care asteapta sa nu mai piarda bani, iar pe celelalt umar sta Steve Jobs de la care a preluat o companie mamut care facea legea pe piata device-urilor mobile.

Ma jos aveti graficul cu evolutia actiunilor Apple de la inceputul erei iPhone (Iunie 2007) si pana azi.

Screen Shot 2013-04-18 at 8.47.27 AM