In ultima vreme vad numai stiri despre soferi care se arunca pe masini sau se agata de ele in momentul cand le este ridicat autoturismul pentru ca au parcat ilegal si pe urma striga “ABUZ” in momentul in care sunt amendati/ridicati de politie pentru asta! In tara asta avem un dispret fata de lege inimaginabil. Politia este luata la misto peste tot, se negociaza cu politistul invocandu-se cele mai hilare motive.

Nimeni nu recunoaste ca a gresit. Intotdeauna e altul de vina. Primaria ca nu face locuri de parcare, politistul ca face abuzuri si ca pe altii nu ii vad etc.

Fa un mic experiment si mergi prin centrul Bucurestiul sa vezi cate masini sunt parcate pe randul al doilea sau al treilea de masini si lasate pe avarii doar pentru ca boieria este mare si nu putem sa mergem cateva zeci de metri pe jos.

Am fost in Palma de Mallorca in luna de miere. Acolo vin turisti din toate colturile lumii. Sute de mii de turisti. Strazile sunt inguste, cu un singur sens de circulatie si cu cateva sute de locuri de parcare. Hotelurile nu sunt construite cu parcari subternane. Ce faci? Dai ture cu masina pana gasesti loc. Poti gasi un loc la 2-3 strazi distanta. Asta face toata lumea. Eu nu am vrut sa o fac, am parcat pe un loc nepermis si mi-a ridicat masina. Amenda: 75€ si asta pentru ca a vorbit ghidul in spaniola cu politistii. Astia explicau ca cei 75€ se platesc pana in ora 10 sau 11 dimineata. Pe urma tariful crestea.

Screen Shot 2013-05-28 at 9.50.20 AM

Am parcat masina pe strada Polona in Bucuresti. Este aceiasi nebunie. Strazi mici si locuri de parcare la noroc. Eu am parcat aproape de coltul intersectiei Polona cu prof. Ion Bogdan. Conform LEGII nu ai voie sa parchezi la mai putin de 50 m de coltul unei intersectii. Mi-am furat-o. Mi-au ridicat masina desi obisnuiam sa parchez acolo saptamani de-a randul. Am platit taxa de ridicare si asta e, cu toate ca primul gand a fost sa gasesc o relatie pe la parcari sa o ridic pe mai putin. Chiar si acolo am incercat sa negociez tariful cu duduia de la ghiseu. Nu imi place ca asa m-a creat sistemul, dar incerc sa ma schimb.

In Toronto, exista parcari cu tarife diferentiate in functie de zonele in care parchezi. Cu cat te apropii de centru, cu atat platesti mai mult. Boieria se plateste peste tot. Ti-e lene, esti pretios si fundul tau gras nu suporta sa mearga cateva zeci de metri pe jos, plateste mai mult taxa de parcare sau lasa-ti masina oriunde si vei plati amenda.

Suntem o natie care nu suporta sa isi asume greseselile. Cand depasim viteza legala negociem cu politia si le cerem tot felul de acte si avize, cand parcam ilegal si ne ridica masina suntem in stare sa ne aruncam in fata masinii care ne transporta PROPRIETATEA doar ca sa nu platim, daca nu platim biletul in autobuz si ne prinde controlorul ori facem scandal, ori incercam sa o rupem la fuga!

Mai mult decat atat, facem scandal, chemam televiziunile sau dam materiale iritate pe bloguri.

Cand vom invata sa respectam legea, sa platim cand am gresit, atunci putem spera la o evolutie a tarii asteia. Pana atunci, fiti vigilenti si strigati ABUZ de fiecare data cand o autoritate incearca sa te puna sa platesti cand gresesti!